Nacionalni parkovi
Na 150 km udaljenosti od grada Zadra nalazi se pet prelijepih nacionalnih parkova i dva parka prirode. Nacionalni park je prostrano, pretežito neizmijenjeno područje iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, a obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekosustava.
Spoj mora, blage mediteranske klime, Ravni kotari, te planina Velebit čiji su vrhovi i ljeti prekriveni snijegom, otvaraju niz mogućnost za aktivan i raznolik odmor na području Zadra i bliže okolice.
 
Kornati
Splet od sto pedeset (ovisno o autoru broj varira od 142 do 156) otoka, otočića i hridi koji se prostiru na površini od 320 km2 svojom jedinstvenom ljepotom zadiviti će Vas.
Postoji legenda da su Kornati nastali tako što je Bogu, nakon što je stvorio svijet, ostalo nešto bijelog stijenja koje je bacio u more. Kada je pogledao na stijene bio je zadovoljan i odlučio da ne treba ništa mijenjati.
Kornatski otoci ističu se brojnim bizarnim oblicima i neobičnim reljefnim strukturama, polupustinjskim, negostoljubljivim izgledom kopna. Klifovi na pučinskoj strani vanjskog niza Donjih Kornata, koji dosežu i do 100 m, jedna su od najupečatljivijih prirodnih pojava na Kornatima.
Posebnost Kornata je i izrazito bogata flora i fauna podmorja s mnoštvom utvrđenih vrsta i podvrsta. Kopneni dio Kornata relativno je siromašan faunom (i po broju vrsta i po broju jedinki), što je neprijeporno rezultat oskudnog vegetacijskog pokrivača, ali i prisustva i aktivnosti čovjeka u Kornatima.
No, čovjek je Kornate i oplemenio, ograđujući pašnjake suhozidom, čija dužina od 250 km ostavlja ljude bez daha.
Još iz doba neolitika datiraju dokazi o prisutnosti čovjeka na Kornatskom otočju. Dokaze o boravku starih Rimljana na ovom otočju nalazimo u Villae rusticae u Proversi i bazenu za ribe na Svrsati. Tragovi antičke gradnje koji svjedoče o rimskoj kolonizaciji Kornata, danas su uglavnom pod morem: pristanište u Piškeri i Sipnatama, lučki uređaji u Veloj Proversi, solana u Sipnatama. Vrijeme Bizanta ostavilo je po mnogima najmarkantniju građevinu koju danas nalazimo u Kornatima: utvrdu Tureta na otoku Velom Kornatu iz 6. st. .
Jedna od najrazvedenijih otočnih skupina na Mediteranu, svojom ljepotom, nezaobilazno je odredište za nautičare.
 
INFORMACIJE:
Javna ustanova "Nacionalni park Kornati"
Butina 2
HR-22243 MURTER
tel. +385 (0) 22 434 166
fax. +385 (0) 22 434 662
e-mail: np-kornati@si.tel.hr
www.kornati.hr
 
Nacionalni parkovi
Kornati
Plitvička jezera
Paklenica
Krka
Sjeverni Velebit
 
Parkovi prirode
Telašćica
Vransko jezero
 Site content is copyright © 2004-2009 Marina Borik d.o.o. Zadar