Grad Zadar
Grad Zadar svojom izuzetnom poviješću i bogatom kulturnom baštinom, starom više od 3000 godina i svojom ljepotom, ne prestaje biti predmetom zanimanja i ljubavi domicilnih i stranih povjesničara, pisaca, kulturnih djelatnika, turista, ali i svojih građana.
Bogata spomenička baština koja je vidljiva na svakom koraku, pokazuje njegovo tisućljetno neprekidno urbano postojanje. Šetnja ulicama Zadra šetnja je kroz povijest. Gradska jezgra smještena na poluotoku, do današnjih dana zadržala je vizure urbane strukture rimskog doba, oplemenjene građevinama srednjeg vijeka.
Niz upečatljivih znamenitosti, smještenih u staroj gradskoj jezgri, od koje neke navodimo ne mogu Vas ostaviti ravnodušnima:
· Rimski forum iz 1.st.;
· Crkva Sv. Donata iz 9.st., najpoznatija srednjovjekovna bazilika, koja danas nema sakralnu funkciju, zbog svojih iznimnih akustičnih karakteristika koristi se za održavanje Međunarodnog festivala srednjovjekovne i renesansne glazbe Glazbene večeri u Svetom Donatu ;
· Romanička crkva Sv. Krševana iz 12.st.;
· Zvonik Sv. Marije iz 1105.g.;
· Katedrala Sv. Anastazije iz 13.st.;
· Narodni trg s Gradskom ložom i stražom iz 16.st.;
· Trg 3 bunara i Trg 5 bunara;
· Bedemi s reprezentativnim Lučkim i Kopnenim vratima iz 16.st.;
· Stalna izložba crkvene umjetnosti «Zlato i srebro, Zadra» koja brojem, značenjem i umjetničkom vrijednošću svojih eksponata nema premca u Hrvatskoj, a svrstana je među 5 najznačajnijih izložbi sakralne umjetnosti u svijetu
· Škrinja Sv. Šimuna iz XIV stoljeća, koju je dala izraditi ugarska kraljica Elizabeta, smještena u crkvi Sv. Šimuna, sagrađenoj u XII st.
Zadar je grad iznimno bogate kulturno povijesne baštine. Tako 1396. g. Zadar je jedini hrvatski grad koji ima Sveučilište, Središnji povijesni arhiv za Dalmaciju djeluje u Zadru od 1625 g., Arheološki muzej osnovan je 1830 g. i danas njegova zbirka broji oko 80-tak tisuća predmeta do kraja srednjeg vijeka.
Posebnu draž ovome gradu, daje blaga mediteranska klima s izrazito blagim vjetrovima s prosječna temperatura zraka u srpnju 28 °C, i najmanje 200 sunčanih dana u godini. Ta blaga klima uvjetuje i mediteransku vegetaciju (masline, smokve…), te je u samom gradu prelijep sklop parkova. Bogato plodno zaleđe Ravnih kotara čini Zadar centrom bogate ponude poljoprivrednih proizvoda.
Zadar pruža vrhunske uvjete za rekreaciju i bavljenje sportom. Iz njega su potekla neka od najvećih imena svjetske košarke, veslanja, jedrenja... Svojim prirodnim položajem na samom središtu jadranske obale lako je dostupna destinacija posjetiteljima iz cijelog svijeta. Njegov arhipelag broji 24 veća i 300 malih otočića i hridi, i svojom iznimnom razvedenošću mami tisuće nautičara upravo na ovo područje. Zadrani se posebno ponose ljepotom zalaska sunca nad gradom za koji kažu da je među najljepšima na svijetu.
Okružen s pet Nacionalnih parkova, sa Ravnim kotarima u zaleđu i Velebitom koji se nad njim nadvio, razasutim Kornatima ispred sebe i oplemenjen tisućljetnom poviješću Zadar je prirodni dragulj obrađen ljudskom rukom.
 
Linkovi
Turistička zajednica
Grad Zadar
 


Site content is copyright © 2004-2009 Marina Borik d.o.o. Zadar